• Teorik ve Uygulamalı
  • Eğitmen: Barış Karayazgan
  • Yer: EMAA Başkent Sanat Merkezi
  • Tarih: 27-30 Temmuz 2010, 26-28 Aralık 2011

Çağdaş sanat eğitimi üzerine yeni yaklaşımların ve uygulamaların ele alındığı programın ilki dernek bünyesindeki kişilere verilmiş ve çocuk eğitimi konusundaki bilgilerini geliştirerek merkezde uygulanan kurslarda yapıcı bir hale dönüştürülmüştür. 2. program ise DAÜ sınıf öğretmenleri ve Öğretmen Akademisi öğrencilerine yönelik olarak yapılmış ve sanat eğitimi ile ilgilenen kişilere ulaşılarak çağdaş sanat eğitiminin gelişimine de katkı konmuştur.  3 günlük eğitim programında teorik bilginin yanısıra uygulamalı içeriği ile de ülkemizde bilinmeyen malzeme ve tekniklerin paylaşıldığı ve çocuk sanatına ve eğitimine karşı tavrın ve yaklaşımların çağdaş sanat eğitimi anlayışları doğrultusunda yeniden ele alınmıştır. Ayrıca çocuklarla da çalışılarak eğitmenlerin deneyimi artırılmış, atık pet şişeden heykel yapımı ve dev kukla atölyesi çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.

 

Barış Karayazgan tarafından EMAA için hazırlanan 3 günlük “Sanat, Yaratıcılık, Yetenek ve Çocuklar” üzerine geniş açılımlı, paylaşımlı, katılımcı ve uygulamalı programı şöyledir:

  1. Gün (2-2.5 saat): Kısa bir tanışmadan sonra mini bir aktivite ile çalışmalarımıza başlayacağız. Aktiviteyi takiben hemen en acil ve değerli soru ile başlayacağız! “Sanat sizce nedir?” Yaptığımız aktivite bu sorunun cevaplarını bulurken bizlere değerli örnekler sunacak. “Yaratıcılık ve Yetenek” konularında da bilgi alışverişi yapacağız. Sonrasında ise konuştuklarımızın çerçevesinde bazı sanatçılardan bazı eserleri inceleyerek konuştuklarımızı derinleştirerek bazen eğlenceli bazen hararetli geçecek bir paylaşım ve bilgi alışverişinde bulunacağız. 2-2.5 saat sürmesi planlanan bu aşamada katılıma bağlı olarak süre biraz uzayabilir. İlk günümüz bazı temel bilgilerimizin paylaşılması ve “Sanat, Yaratıcılık ve Yetenek” üzerine tartışmalar ile geçecek.
  2. Gün (2-2.5 saat): Bir gün önce konuşulanlar eşliğinde “Sanat, Yaratıcılık, Yetenek ve Çocuklar” konusuna bağlantı yapacağız. Tüm bu konuları bir de çocuklar için ve olabildiğince onların penceresinden konuşarak tartışacağız. Sonrasında onların yaptığı bazı eserlere bakarak görüşlerimizi detaylandırarak devam edeceğiz. PACE Çocuk Sanat Merkezi tarafından uygulanan bazı programları da tanıtarak örnekler üzerinde konuşacağız. Özellikle Türkiye’de 5 ayrı şehirde(İstanbul, Çanakkale, Konya, Mardin ve Trabzon) uyguladığımız “My City” (Benim Şehrim),  Akbank Sanat Çocuklar için Çağdaş Sanat Programı ve 12.İstanbul Bianeli Çocuk Programı üzerine detaylı bir paylaşımda bulunacağım.
  3. Gün (3 saat): Son günümüzde ise önceden paylaştığımız programlarda ve PACE olarak değişik yerlerde uyguladığımız aktivitelerden örnekleri uygulamalı olarak paylaşacağız. 3 Saatlik süre içersinde 3-4 değişik aktivite planlamaktayız.

 

Uygulamaların bazıları :

Oyuncak Heykel/Sevimli Canavarlar: Bu çalışmada “Monsters Inc.” adlı Pixar tarafından yapılan animasyon filminden yola çıkılarak  elektrik telleri, koli bandı, renkli hamurlar ile gerçekleştirilecek. Çocukların da keyifle yapabilecekleri sevimli canavarların yeni moddellerinin yapılması  hedef alınmıştır.

Alexander CALDER ve Mobil Heykel: Bir grup çalışması olarak gerçekleşecek. Ufalan Kağıt, kuru boya, renkli ipler(ince yünler de olur), ahşap çubuklar bu çalışmada kullanılacaktır. Heykel ve resim arasındaki farklar, heykelin ne olduğu ve hangi malzemelerle gerçekleştirilebileceği gibi sorunlar sonrasında Calder’in mobil heykelleri incelenecek ve ardında mobil heykel yapımına geçilecek.

GAUDİ ve Çılgın Binalar: Bu çalışma için malzemeler: Değişik kutular(ayakkabı, meyve suyu, ilaç, gibi değişik boylarda), değişik plastik şişeler, renkli folyolar(Sticker kağıt), renkli elektrik bantları, renkli pipo temizliyicileri, renkli eva köpük plakalar, renkli pipetler ve başka değişik malzemeler kullanılarak mimar gaudi’nin binaları ele alınacak ve bu sanatçını eserlerinden çıkışlı yeni eserler yaratılacak.

Dev Kuklalar: Eva köpük , atık kumaşlar vb malzemeler kullanılarak yapılacak dev kuklalar, çocukların kendi yaratacakları karakterler neticesinde  ayrıca içine girilerek oynatılan ve hareket eden kuklalara dönüştürülmesi.

Atölye Fotoğrafları