• Küratör: Viviana Checchia (İskoçya, İtalya)
  • Prodüksiyon Menajeri: Zoe Kakota ( Kıbrıs )
  • Yer: EMAA Başkent Sanat Merkezi, Lefkoşa
  • Tarih: 25 Şubat – 5 Mart 2016

Sergi

  • Yeryüzüyle Gökyüzünün Birleştiği Yerde (Kısmi Görüntü)
  • Yer: EMAA Başkent Sanat Merkezi, Lefkoşa
  • Tarih: 5 – 27 Mart 2016

Sanatçılar: Leontios Toumpouris (Kıbrıs), Abdullah Denizhan  (Kıbrıs), Beatrice Catanzaro  (İtalya), Sarah Beddington (İngiltere) ve Vivien Sansour  (Filistin)

Konsept Yazısı:

Meyve standı, pek çok farklı ürünün (meyve, sebze, baharat, vs.) sessizce bir arada yaşadığı bir yerdir. Bu ürünlerin haricinde, mevsimler (zaman), ülkeler (yer), yemek tarifleri (gelenekler) gibi resmin bütününü oluşturan daha birçok parça vardır.

Atölye çalışmamız eylemsiz beraberliklere odaklanacaktır. Bu beraberlikler, farkında olmadığımız ama günlük kişisel, profesyonel ve entellektüel hayatlarımızda yaşadığımız beraberliklerdir.

Çalışma alanlarının beraberliği de bu yaşadığımız tecrübenin kilit noktalarından biri olacaktır.

Bu atölye çalışmasının katılımcıları, beraberliklerle ilgili tecrübe ve fikirlerini, on gün boyunca grubun geri kalanıyla paylaşmaya davet edileceklerdir.

Konsepti açmak ve atölye çalışmasının yeriyle ilgili arabuluculuk yapmak, küratör ile dört farklı çalışma alanında uzman kişiler öncülüğünde gerçekleşecektir. Bir aşçı, bir sosyolog, bir mimar ve bir coğrafya uzmanı da zaman zaman bu Kıbrıs, Lefkoşa’da yer alan beraberlikler yolculuğuna dahil olacaktır.

Devamlılığınız ve diyaloglara katılımınız talep edilir. Sonuçlar, atölye çalışması bitiminde, kısa bir gösteri ile sunulacaktır. Bu sonuçlar, bu atölye çalışmasının çok daha ötesine taşınabilecek bir sürecin embriyonik adımlarının temsilcisi olacaktır.

 

Sergi Yazısı:

Sergi, yeryüzüyle gökyüzünün birleştiği yerde, beş sanatçının değişim sürecindeki bir adadan manzaraları keşfetmek üzere başlattıkları yolculuğu anlatan on günlük bir Rezidans’ın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Eski Lefkoşa’da bir evde birlikte kaldık, beraber pişirdik, paylaştık, yürüdük ve yeni bir yolu aydınlatmak için kıvılcımlar saçan Kıbrıslılar’ın hayal gücünde bir yolculuğa çıktık. Bu sergi, bizlere, ütopik bir geleceğe, giderek yaklaştığımız ama henüz var olmayan o yere, kısaca bir göz atmamız için onlara katılmamıza izin veren insanların gerçekleri, hayalleri  ve özlemleri üzerine temel bir bakış sunuyor. Bu deneyimlerden bazıları, kendi çevrelerini dansla şekillendiren öngörülü gençlerle, toprağı yenileyen ve yadigar tohumlar yetiştiren organik üreticilerle, bir askeri kampın yıkıntıları üzerinde bir toplum yaratmaya çalışan ortak bir girişimin üyeleriyle, aşçılarla, genç heykeltıraşlarla ve hem gerçekte hem de hayalde paradigma değişikliği sunan toplum liderleriyle buluşmayı içeriyordu. Esasında, bizler, kendini sonuçtan daha ayrıcalıklı tutan bir sürecin içine davet edilmiştik. Bu henüz elle tutulur olmayan yerleri keşfetme etkinliği merak uyandırmış ve yeni vaatlerin kısmi görüntülenmesine olanak sağlamıştır. Bitmemiş kubbe, geleceğin heykeli, seçimlerdeki ikilik, yaşamın filizlenmesi, hep gelişmenin ve filizlenmenin bir yansımasıdır; kısıtlı yaratıcılık yörüngesinde bir çatlağın, oluşumun eski yöntemlerine meydan okumasının yansımasıdır.

Sergiyi temsil etmesi amacıyla seçtiğimiz 16. yüzyıl görüntüsü, esrarengiz olduğu kadar olasılıklarla dolu yeni bir semaya atlayan bir adamı tasvir etmektedir. Bu heyecan anında herşey mümkündür; herşey değişken, geçici ve deneyseldir. Henüz var olmayan yer olan ütopya gibi herşey burada ayni anda hem görünür hem de görünmezdir.

Bu sergideki çalışmalar, tekil yazarlığı ortadan kaldırarak, soruları ele alarak ve bu tamamıyla öngörülemez geleceğin henüz tamamlanmamış resminin ortaklaşa ifadelerinde dolaşarak edindiğimiz deneyimleri mümkün olduğu ölçüde yansıtmayı amaçlamaktadır. Nihayetinde; evrenimiz ve onun uçsuz bucaksız olması gibi, bu gelecek de hem baştan çıkarıcı hem de daha çok araştırmaya davet edicidir.

Sanatçılar ve Küratör

Çalışma Fotoğrafları

Sergi Fotoğrafları