Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI. Hibe Programı altında finanse edilen, ‘Herkes için Sanat’ projesi kapsamında sanatın daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi için çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik toplam altı sanat kitabından oluşan bir kitap serisi yayınladı. Dernek serinin parçası olan ‘Gri ve Beyaz İle Sanata Kuş Bakışı’ ve ‘Benim Güneşim’ isimli çocuk kitaplarını 1 Haziran Dünya Çocuk Gününde renkli bir etkinlikle tanıttı.

Kitap serisinin genel hedefi sanatı ve çeşitli sanat alanlarını daha anlaşılır bir dilde farklı kesimlere hitap edebilecek şekilde sunmak ve sanatın sıklıkla ulaşamadığı kesimlere bu kitaplar aracılığıyla ulaşmaktır.

EMAA Başkent Sanat Merkezi bahçesinde, pandemi koşullarına uygun olarak, ve LTB’nin katkılarıyla düzenlenen iki etkinlikte kitapların yazarı Hanife Tayyareci çocuklarla canlı okuma etkinliği gerçekleştirdi. Lefkoşa Türk Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte EMAA eğitmenleri Zehra Şonya ve Ozan Özgenler okuma sonrası çocuklarla sanat atölyesi gerçekleştirdi.

Hazırlanan kitabın içeriği yazar Hanife Tayyareci ve illüstratör Yağmur Bayhanlı’nın iş birliği sonucunda oluşturulmuş olup, uzman pedagog Ahmet Güneyli ile sanat danışmanı Esra Plümer Bardak’ın süpervizyonu ve yönlendirmeleriyle 3-6 ve 7-12 yaş gruplarındaki çocukların algı kapasitelerine uygun olarak geliştirilmiştir. Kitaplar, sanatı sevdirmeye ve yerli sanatçılarımızı tanıtmaya yönelik, eğlenceli ve interaktif öykü kitapları olarak geliştirilmiştir.

3-6 yaş grubuna yönelik çocuklar için hazırlanan ‘Gri ve Beyaz İle Sanata Kuş Bakışı’na ve 7-12 yaş grubu çocuklar için hazırlanan ‘Benim Güneşim’e basılı yayın yanında dijital ortamda da erişilebilir.

Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) – Herkes İçin Sanat Projesi

HERKES İÇİN SANAT projesi, sanatın ne olduğu, neden bireysel ve toplumsal düzeyde bir ihtiyaç ve önemi olduğu, ne yaptığı ve neden hayatlarımızın bir parçası olması gerektiği gibi konuları merkeze alarak toplumun bu konulardaki bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak üzere tasarlanmıştır.

Herkes İçin Sanat Projesinin genel amacı, sanat yoluyla çoğulcu görüşler, demokratik değerler, çeşitlilik, eleştirel fikirler ve kültürler arası hoşgörü konusundaki farkındalığı geliştirmek ve sanatı günlük yaşamda bir ifade biçimi haline getirerek Kıbrıs Türk toplumunun yaşam kalitesini artırmaktır.

Herkes İçin Sanat Projesi Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Hibe Programı kapsamında finanse edilmekte ve EMAA tarafından yürütülmektedir. Bu bildirinin içeriği tamamıyla EMAA’ya sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Çocuk kitapları üzerine: Editörün notu

Sanat hayata dair en zor soru(n)larımızı içinde barındırmakla birlikte en temel güdü ve tutkularımızın yaşadığı karanlık noktalara güneş tutabilen, zihinlerimizde kuluçkada yatan hayal gücümüzü uçuracak heyecanlar yaratan ve belki de en önemlisi bunların her daim parmak uçlarımızda olduğunu hatırlatacak izler bırakabilen güçlü bir araç olma becerisini sürdürmektedir. Sanatın yerel etkisini korumakla birlikte evrensel boyutlarından beslenmek en büyük gailemizdir. Hazırlanan içerik, eğitici olmaktan öte interaktif öğelerle çocukların öykülerde sunulan değer ve ilkeleri temel hayat becerileri olarak kendileriyle ve içinde bulundukları ortamlarla özdeşleştirmelerini hedefler. Kitaplarımız sanatın sadece çocukların öğrenim yıllarına mahsus kalmadığını, her yaşta önem taşıdığını da vurgular. Ebeveynin çocuklarıyla birlikte bu gibi özgür alanları bir ‘ikinci bahar’ gibi yaşayabilmesi ve çocuklarıyla birlikte hayatlarında sanata yer açmalarına yol bulmasını dileriz.

Esra Plümer Bardak

 

Kitap Ekibi

Yazar: Hanife Tayyareci

İllüstratör: Yağmur Bayhanlı

Kapak tasarımı ve içerik düzeni: Cengiz Bodur

Proje Koordinatörü: Didem Eroğlu

Seri Editörü: Esra Plümer Bardak

Pedagojik danışman ve düzelti: Ahmet Güneyli

Yayın kurulu: Bahire Akdeniz, Didem Eroğlu, Gökçe Keçeci, İmge Tonyalı, Melis Eroğlu, Ozan Özgenler, Sinem Ertaner, Toya Akpınar, Zehra Şonya

Tanıtımdan Kareler