Sanatçılara ve Yaratıcı Bireylere Açık Çağrı

Kamusal Sanat Atölye Çalıştayı 2

E

MAA, AB Finansmanlı Herkes için Sanat Projesi çerçevesinde Kamusal Alanda Sanat Çalıştaylarından ikincisini düzenliyor. 26 Nisan – 3 Mayıs  2021 tarihleri arasında atölye projeleri konusunda deneyimli sanatçı Selim Birsel ve Mehmet Adil eşliğinde ZOOM üzerinden kavramsal konuşmalar ile başlaycak atölye çalışmaları, devamında uygulamalı çalışmalar ile Lefkoşa’da EMAA Merkezinde gerçekleştirilecek.

Günümüzde her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz çoklu bakış açıları, demokratik değerler, çeşitlilik, analitik düşünme ve kültürlerarası hoşgörü kavramlarını merkezinde barındıran kamusal alanda sanat projeleri oluşturmaya sizleri davet ediyoruz.

 

Kamusal Alanda Sanat, çeşitli alanlarda bireysel yaratıcılığı tekil çalışmanın yanında kolektif uygulamalarla zenginleşen çoğulcu ortamlar sunar. Bir hafta sürecek bu çalıştay, sanat, aktivizm,  sosyoloji, psikoloji, mimarlık gibi farklı disiplinlerden gelen ilgili kişileri yaratıcılıkta farklı yönelimlere yer açarak hem bireysel çalışma yapmayı hem de kolektif çalışmaya katılmayı teşvik etmeyi hedefler.

Kamusal alanda sanatta, kamusal alanlar ve burada yaşayan halk merkeze alınarak oluşturulur ve sanatın arenası kamusal bir alanda yer bulur.  Bu bağlamda kamusal alanda sanat ancak seyirci onunla etkileşime girdiğinde bir anlam bulur. Toplum merkezli sanat projeleri, fikirlerin sanat yoluyla toplu olarak ifade edilmesini sağlamak için halkı yaratıcı sanat sürecine dahil etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede bahar 2021 döneminde gerçekleşecek bu 2 çalıştay süresince ortaya çıkacak işler bir küratör desteği ile düzenlenerek, 2021 sonbahar döneminde farklı bölgelerdeki kamusal alanlarda toplum ile bir araya gelecektir.

Eğer siz de bu kolektif yaratım sürecine dahil olmak ve Kıbrıs’ın Kuzeyinde  Kamusal Alanda Sanat sahasında özel olan bu projede yer almak istiyorsanız 22 Nisan 2021, Per gününe kadar bize ulaşabilirsiniz.

E-mail: emaa.art.for.all@gmail.com
Telefon: 0533 866 29 59

Atölye Eğitmeni: Selim Birsel
Küratör: Mehmet Adil
Atölye Sorumlusu : Zehra Şonya

Program

26- 29 Nisan ve 3 Mayıs:  ZOOM : 20:00 – 22/23:00
26 Nisan: Tanışma, projenin amaçları, Kamusal Sanata giriş.
27 Nisan:  Kamusal Sanat örnekleri üstünden tartışma ve Herkes İçin Sanat projesi kavramlarının tartışılması (çoğulcu görüşler, demokratik değerler, çeşitlilik ve kültürler arası tolerans)
28-29 Nisan: Kişisel veya grup projelerinin tartışılması ve geliştirilmesi; eskiz, kolaj;  fotomontaj vb kullanılarak fikrilerin somut hale dönüşmesi.
3 Mayıs: Fikirlerin ve eskizlerin üstünden geçerek programın kapatılması.

Atölye Çalışması:
Pandemi dolayısı ile 3 gün (16:00- 20:00) sürmesi öngörülen atölye çalışmaları EMAA Bahçesinde gerçekleşecektir. Hava koşullarına göre atölye çalışma günleri grup tarafından karara bağlanacaktır.

Not: Çalıştaya katılım 15 kişiyle sınırlı olacak (e-mail veya telefon ile ön kayıt yapılması gerekir) ve toplam 8 yarım gün sürecek çalıştaya minimum 5 yarım gün katılım şartı aranmaktadır.

Selim Birsel Hakkında

1963’te Brüksel’de doğan, Paris’te Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques’te güzel sanatlar öğreniminin ardından Grenoble’da Ecole des Beaux-Arts’da lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Selim Birsel, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Karakalem, yağlıboya, enstalasyon, fotoğraf, video ve performans gibi çeşitli alanlarda çalışan sanatçının işleri 1990’dan beri ulusal ve uluslararası etkinliklerde sergileniyor. 1991’den bu yana bazı projeler ve kurumlar için küratörlük yapan Birsel, 1999-2010 yılları arasında üstlendiği Sabancı Üniversitesi KASA GALERİ’nin etkinliklerinin küratörlüğüne 2015 yılında da devam ediyor. 1999’dan beri BJCEM yönetici üyeliğini sürdüren, 1993-1999 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde görsel sanatlar dersleri veren Birsel, 1999’dan bu yana Sabancı Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans seviyelerinde sanat atölyesi dersleri vermeye devam ediyor. Birsel’in eserleri Moskova Çağdaş Sanat Müzesi, Seul Sanat Müzesi, Santral İstanbul, Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı gibi kurumlarda ve özel koleksiyonlarda bulunuyor.

Mehmet Adil Hakkında

Mehmet Adil hayatının dönüşüm sürecinde sanatla doğrudan ilgilenmeye ilk kez 1980’lerin ortasında Batı Avustralya’da başladı, 10 yıl öncesinde Kıbrıs’tan göç etmiş ve mühendislik alanında çalışmıştı. 1980’lerin ortalarından itibaren Dr. Adil, yoğun bir şekilde sanatsal ve akademik araştırma ve öğretim faaliyetleriyle uğraşmaktadır. 2012 yılında Kıbrıs’a geri döndü ve şu anda Doçent olduğu Girne Amerikan Üniversitesinde; Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

Herkes için Sanat Projesi

Herkes için Sanat projesi toplumun genelindeki sanat algısının ne olduğu, bireysel ve de toplumsal seviyede sanatın neden gerekli olduğu, ayrıca sanatın neden hayatlarımızın bir parçası olması gerektiğine ilişkin sorulardan yola çıkarak başlatılan bir projedir. Proje, sanat aracılığı ile demokratik değerleri, çoğulcu görüşleri, çeşitliliği ve kültürlerarası toleransı ve bu konulardaki farkındalığı arttırmayı amaçlar. Böylece Kıbrıs Türk toplumunda hayat kalitesini arttırarak, sanatı bir ifade biçimi haline getirmeyi hedeflemektedir.

Projemiz hakkında detaylı bilgiye proje sayfasından ulaşabilirsiniz: https://emaa-cyp.org/herkes-icin-sanat/