• Düzenleyen: EMAA
  • Şebnem İşigüzel
  • Yer: Lefkoşa AKM 
  • Tarih: 7 Mart 2008 

“Hangi ülkenin halkından gizlenen, yüzleşemediği bir tarihi varsa, siyasetçilerden başka duyan, bilenin kurşuna dizildiği bir sırrı varsa, pislik yığınının üzerinde oturuyordur o ülke. Pislik yığınını üzerinden inip temizlenmesi içinse en az yüzyıllık tertemiz bir tarihe sahip olmalı bir ülke.

Bir ülkenin utançlarıdır tarih. Gururlarıdır, kederleridir, talihsiz kararları ya da olmadık şanslarıdır tarih. Sırmalı bir ceket ya da güve yeniği dolu bir palto da olabilir tarih. Tarih bunların hepsi olabilir ama asla benim ülkemdeki gibi masal olamaz. Tarih masal değildir çünkü. Gerek Türkiye, gerek Kıbrıs dertli ve kederli bir geçmişe sahip. Ne yazık ki tarih yazmak iyi insanlara vazife edilmiyor. 

Peki, madem tarihi eli kanlı kötüler, demokrasi karşıtları yazıyor, bizler toplumların, ülkelerin yaşadıklarını, belleği, edebiyata nasıl aktarabiliriz. Ülkelerimiz uzaktan bakıldığında nasıl görünüyor. Yazdıklarımızla, sanat ve sinemayla bu görüntüye apayrı bir ses verebilir miyiz?” sorularına cevap arandı ve edebiyat ile sanatın bu sorunların çözümünde oynayabileceği roller üzerinde duruldu.  

1973’de Yalova’da doğan Şebnem İşigüzel, 1993’te yayımlanan ilk öykü kitabı “Hanene Ay Doğacak”la Yunus  Nadi Öykü Ödülü’nü kazandı.  Yazarın daha sonra “Öykümü Kim Anlatacak” ve “Kaderimin Efendisi” isimli öykü kitapları yayınlandı. “Eski Dostum Kertenkele”, “Sarmaşık” ve “Çöplük” isimli romanları ile “Neşeli Kadınlar Arasında” başlıklı  deneme kitabı da yayınlanan İşigüzel’in yurtdışındaki yayınlarda Türkiye ve AB’yi  konu alan makaleleri de basıldı. 

Etkinlikten Fotoğraflar